Festes i fires

Gener

Cavalcada de reis

La vigília de reis els nens i nenes, esperen que els Reis Mags d'Orient arribin a Castellcir. Per il·luminar el camí es fan torxes amb vermelló i espígol sec, i les flames i el fum olorós omplen d'un caliu especial aquesta nit. Els Reis fan la recepció a l'Ajuntament i després, al Casal, reparteixen els regals.


 

Febrer

Duatló de muntanya

Duatló de muntanya de Castellcir. Una activitat esportiva que combina la cursa a peu amb la bicicleta de muntanya. Forma part del calendari de la Federació Catalana de Triatló.


 

Març - Abril

Fira agronatura

Aquesta fira es fa el diumenge de Pasqua. A Castellcir l'agricultura, la ramaderia i l'aprofitament forestal tenen una especial importància el radial de l'ecomuseu situat al Mas Esplugues està dedicat a la conservació tradicional dels aliments i a l'aprofitament forestal. En aquesta hi ha mostres de  producció agrària cerealista, farratgera, hortícola, planta ornamental , ramadera i forestal amb la presència d'agricultors, ramaders i empreses forestals, es comptarà amb parades on s'hi vendran  productes hortícoles, planta, herbes, mel, ous, també hi haurà un espai amb  presentació de maquinària i explicacions sobre els processos de conreu, demostració de tallers de treballs agrícoles i forestals antics, recuperació de llavors, elaboració de planter,  tallar llenya, neteja de bosc . També es fan activitats lúdiques amb materials naturals i mostres de cultura popular (cercavila de gegants, ballada d'esbarts).     


Aplec de Pasqua

El diumenge de Pasqua es fa l'Aplec sardanístic, si el temps acompanya es fa a la plaça i sinó es fa al Casal. La cobla  omple l'aire de vibrants notes i entre sardana i sardana es rifen coques, pernils, llonganisses.


 

Juny

Fi de curs de l'escola

l fi de curs de l'escola La Popa és una festa amb un encant especial en que nens, nenes, mares, pares, avis i àvies acomiaden l'escola.

Cada família es responsabilitza de dur un àpat i les taules s'omplen d'una gran varietat de colors i gustos.
La festa té un moment molt important que és el comiat dels alumnes de 6è que van a estudiar a l'Institut Escola de Castellterçol.


Revetlla de Sant Joan

Amb l'arribada de la flama del Canigó, comença la celebració del solstici d'estiu. S'encenen els focs situats en llocs segurs ben allunyats de la massa forestal. Les flames il·luminen les cares i empenyen més d'una persona a saltar el foc per la proximitat al bosc estan prohibits els focs d'artifici voladors amb canya.


 

Juliol

Nits de música a la fresca

Des de mitjans de juliol fins la Festa Major d'agost, l'entitat solidària Castellcir amb Tothom organitza les Nits de música a la fresca. Cada divendres cap a les 10 de la nit diferents grups i solistes musicals amenitzen la vetllada amb repertoris variats.
Els assistents poden col•laborar amb l'entitat mitjançant la consumició dels productes del bar.


Aplec de Santa Coloma

A mitjans de juliol se celebra la festa de Santa Coloma amb ballades i cantades. L'entorn és molt agradable gràcies al prat ombrejat pel gran roure del Giol, arbre monumental catalogat, flanquejat per l'ermita i la rectoria.


 

Agost

 


Festa Major d'estiu

Els volts del 15 d'agost se celebra la Festa Major d'estiu, Diferents activitats lúdiques i culturals conviden a tots els veïns i les veïns des Castellcir i les persones d'altres indrets a passar unes bones estones. El repic de campanes és l'avís d'inici de la festa i prepara tothom. Cada any s'edita el programa de la Festa Major que es fa arribar a tots els habitatges.


 

Novembre

Castanyada

La vigília de Tots Sants (l'1 de novembre) es fa la Castanyada a la Plaça de l'Era. Com que ja fa molt fred es fa foc i qui vol pot fer-se torrades per acompanyar les castanyes.


Festa Major d'hivern

Aquesta festa es fa en honor de Sant Andreu, patró del poble, la festa té lloc el dia 30 de novembre i es fan diferents actes dins el marc de la festa major d'hivern.
A la vigília es fan les tradicionals torrades  a la vora del foc a la plaça de l'Era, bones llesques de pa sucades amb all, oli i sal.

El matí del  30 de novembre  es fa missa a l'església de Castellcir, i els alumnes de l'escola posen a la venda els pastissos que hauran elaborat el dia abans a casa, es preparen activitats lúdiques per  al mainada i al migdia  al Casal es fa l'arrossada popular .


 

Desembre

Tió de Nadal

La vigília de Nadal a la Plaça de l'Era es canten nadales i es pica el tió per fer que cagui  torrons neules i dolços.

 

Festa de Santa Coloma

Celebració del dia de Santa Coloma i xocolatada popular a l'ermita de Santa Coloma Sasserra i pastorim del Giol.


 

Darrera actualització: 26.05.2021 | 16:59
Darrera actualització: 26.05.2021 | 16:59